Povestea unui vegan – Carmen Olaru

 

Sunt Carmen Olaru, vegan de peste patru ani. Deci am patru ani. Asta ar fi varsta mea sufleteasca/spirituala in acest moment. Neuropsihic și cognitiv, am evoluat odata cu vremurile, normal, acumuland valori si toxine deopotriva, pe primele, pentru ca mi le cerea intelectul, pe ultimele, din ignoranta, prostie sau lene.

Asa vad lucrurile acum, cu ochi de vegan.

E drept ca si pe vremea cand faceam transfuzii benevol cu sange de animal aveam remuscari, dar nu indeajuns de puternice ca sa fac saltul spre veganism. Cred ca dintr-o forma de conformism social pe care astazi l-as putea traduce drept autoblocaj emotional (constient), desi iubesc animalele de cand mă stiu. Ai mei erau si ei mari iubitori de animale. Inca din copilarie, am avut in casa (la bloc) cam tot ce misca, animale salvate de pe strada. Catei, pisici, arici, pui de gaina, boboci de rata, ba chiar si o jumatate de rama am crescut intr-un ghiveci cu pamant…

Animalele fac parte din viata mea de cand ma stiu si marturisesc ca inteligenta mea emotionala vibreaza puternic fata de animale. Explicatiile sunt multe, dar toate au la baza motive etice. Simt o mila nesfarsita fata de fiintele neajutorate si empatizez suta la suta cu ele.

Multe evenimente triste mi s-au imprimat pe cortex si s-au acumulat intr-atat, incat pasul spre veganism a fost cel mai usor cu putinta. A fost si cea mai buna decizie din viata mea. In sfarsit, mi-am impacat trupul cu sufletul, ca erau in mare conflict.

Cum li s-a intamplat multor vegani, filmul Earthlings m-a marcat profund. Dar n-am vazut nimic din ce nu stiam. Si iarasi m-am blamat pentru ca am ales sa fiu oarba atata vreme. Ba chiar m-am infuriat ca m-am lasat dusa de val, cand constiinta mea se chinuia saraca de ani de zile sa ma trezeasca la realitate.

Ce mi-a adus veganismul ? In afara de o stare de liniste interioara nemaitraita pana acum la un asemenea nivel, sunt si nenumarate beneficii pentru sanatate, desi nu m-am gandit nicio clipa la asta. Repet, motivele mele au fost exclusiv etice. Fara sange in farfurie.

Dar iata ca si trupul meu imi multumeste pentru alegere. Cum? Simplu. N-am mai racit, nu-mi mai cade parul, ba chiar s-a indesit, respiratia imi miroase zi si noapte a proaspat (e fabulos dimineata sa te trezesti ca nu-ti miroase gura), mi s-au netezit sute de riduri, vederea, auzul si mirosul mi s-au ascutit, ochii mi s-au limpezit, pielea imi e mult mai catifelata si un detaliu mai intim, dar care merita mentionat neaparat, parul de prisos de pe corp a devenit mai fin sau chiar a disparut. Pentru acest ultim detaliu, am eu o explicatie a mea. Nu mai sunt un hibrid om-animal, nu-mi mai altoiesc ADN-ul cu ADN de animal, asa ca-mi lepăd blana. Normal, e doar o supozitie haioasa poate, dar asa s-a intamplat. Ma simt in sfarsit om.

Dar marele castig a fost linistea sufleteasca. Intreg angrenajul care ma alcatuieste functioneaza acum fara sincope, nu mai da rateuri, nu mi se mai ineaca motorul din cauza unor alegeri gresite. Si cred ca asta e o stare fireasca. Nimic din ce ajunge in farfuria mea nu s-a zbatut sa traiasca. Nu mai sunt prizoniera papilelor gustative, nu mai sunt un cimitir de animale ambulant. Nu mai sunt hibridul Carmen-porc-vaca-pui-iepure-peste. Sunt om. Am evoluat. E cel mai natural lucru din lume.

Am scris mai demult pe wall-ul meu o intamplare care le-a dat de gandit multora.

O transcriu si aici si cu asta inchei. Am stat de vorba intr-o zi cu o amica foarte evlavioasa, care tine toate posturile cu sfintenie. In rest, consuma carne.

– Si cum te simti dupa ce tii post ?

– Excelent, parca renasc.

– Si n-ai vrea sa te simti asa tot timpul?

– ?!

Dragi aspiranți la o viata cruelty-free/fara cruzime, viata de vegan e absolut fabuloasa din toate punctele de vedere. Nu te priveaza de la absolut nimic, dimpotriva, te imbogateste cu asupra de masura. Cu fiecare pas care te apropie de veganism, cu atat evoluezi mai mult. Evolve, go vegan ! / Evolueaza, devino vegan!

Cu drag,

Carmen Olaru

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*