Pestii exploatati pentru hrana sufera la fel de mult ca mamiferele si pasarile

Autori:  Mary Finelli si Robert Grillo

Acest articol a fost originar publicat in limba engleza de Free from Harm la http://freefromharm.org/fish-exploited-for-food-suffer-like-mammals-and-birds/

Traducere: Oana Atanasiu

 

“Literatura stiintifica este destul de clara. Din punct de vedere anatomic, fiziologic si biologic, sistemul prin care pestii resimt durerea este exact la fel ca la pasari si mamifere…” – Dr Donald Broom , Profesor de Protectia Animalelor la Universitatea Cambridge.

Dead-fish

Pestii: cele mai neintelese animale din sistemul nostru de hrana

Pamantul gazduieste mai mult de 30.000 de specii cunoscute de pesti, ceea ce inseamna mai mult decat toate celelalte specii de vertebrate la un loc. Pestii sunt diferiti intr-un mod surprinzator si sunt cu adevarat fascinanti. Stiati, de exemplu, ca ei invata foarte repede si au memorii de termen-lung si o orientare temporala destul de buna? Ei recunosc alti indivizi, pot tine cont de relatii sociale complexe si pot lucra in cooperare cu alte specii. Sunt curiosi, receptivi si draguti. Din pacate, pestii sunt animalele cel mai putin intelese si cel mai gresit reprezentate. De exemplu, notiunea des intalnita dar absurd cum ca ar avea “o memorie de trei secunde” ar trebui sa dispara intrucat pestii migratori, cum ar fi somonul, isi amintesc drumul spre casa ani mai tarziu si de la mii de kilometrii distanta. Altii, precum carasii, pot invata si isi amintesc diverse abilitati. Exista chiar unul in Cartea Recordurilor!

Pestii simt durerea iar pescuitul comercial cauzeaza suferinta in masa

Contrar credintei populare, apar ce in ce mai multe dovezi stiintifice care arata ca pestii pot simti frica si durere. (1) pestii sunt o categorie de animale mult mai exploatata decat oricare alta si sunt subiectul celor mai groaznice abuzuri. Cu toate acestea, au cea mai putina protectie legala si primesc cea mai putina atentie in ceea ce priveste bunastarea lor, chiar si din partea comunitatii de protectie a animalelor. La nivel global, se estimeaza ca intre 1 si 3 trilioane de pesti salbatici si intre 37 si 120 miliarde de pesti din crescatorii sunt ucisi in scop commercial pentru mancare in fiecare an. Alte sute de milioane de pesti sunt ucisi in scop sportiv in fiecare an, doar in SUA. Pestii au inceput sa inlocuiasca din ce in ce mai mult alte animale in experimente stiintifice. Aproximativ un sfert din toate animalele folosite in cercetare si educatie in America de Nord sunt pesti. In plus, in jur de 1,5 miliarde pesti sunt folositi pentru acvarii.

tuna_bodies

Dovezi stiintifice care confirma comportamentul complex si abilitatea de a simti la pesti

Timp de secole, convingerea carteziana conform careia speciile de animale non-umane sunt incapabile de a simti durerea a fost una comuna. Din fericire, aceasta aberatie este respinsa astazi aproape in mod universal in ceea ce priveste mamiferele si pasarile. Tragic insa, ignoranta continua sa fie raspandita in ceea ce priveste pestii. In timp ce multi oameni realizeaza in mod intuitiv si/sau rational faptul ca pestii pot simti durerea, o mare parte din societate inca vede si trateaza pestii ca fiinte nesimtitoare.

Cu toate acestea, exista dovezi stiintifice: pestii pot simti frica si durere, si sufera imens din cauza acestora. “Rezultatele multor studii ne fac sa consideram ca pestii au structurile si capacitatea necesare experimentarii fricii si durerii si de aceea pot suferi…” – The Scientific Panel for Animal Health and Welfare of the European Food Safety Authority (p. 156)  /Comisia Stiintifica pentru Sanatatea si Protejarea Animalelor de pe langa Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor , iunie 2004 “Informatii anatomice, farmacologice si comportamentale sugereaza ca stari de durere, frica si stres pot fi resimtite de pesti la fel ca la tetrapode (de ex., amfibii, reptile, pasari si mamifere) – Can Fish Suffer? K.P Chandroo, I.J.H Duncan, R. D Moccia; Applied Animal Behavior Science/Stiinte Comportamentale Aplicate la Animale, 2004.

Bycatch-Sea-Lion-With-Monofilament-BTalbot-1990

“Exista acum un set intreg de dovezi fiziologice si comportamentale pertinente care sprijina ideea conform careia pestii simt durerea si ca acest simt conteaza. Avand asemenea dovezi, orice argument contrar care se bazeaza pe asertiunea “pestii nu au un creier potrivit” (pentru a resimti durerea) nu mai poate fi considerat stiintific. Este vorba doar de incapatanare.” – John Webster, profesor emerit la Universitatea din Bristol, Does she have feelings, too? Are ea simturi/sentimente?, publicat in The Telegraph, 2 martie, 2005:

“Dovezile care sustin faptul ca termenul de durere este aplicabil la pesti vin din studii anatomice, fiziologice si comportamentale ale caror rezultate sunt foarte similare cu acelea ale studiilor efectuate in cazul pasarilor si mamiferelor. Faptul ca pestii sunt animale cu sange rece nu ii opreste sa aiba un sistem de receptare a durerii si, intr-adevar, un asemenea sistem este foarte valoros in protejarea vietii si in maximizarea starii biologice a indivizilor. Celulele receptoare, caile neuronale si substantele specializate transmise in sistemul de durere sunt foarte similare la pesti cu cele de la mamifere” – Farm Animal Welfare Council Report on the Welfare of Farmed FishRaportul Consiliului pentru Protectia Animalelor de Ferma despre Protejarea Pestilor din Crescatorii, Septembrie 1996.

“Literatura stiintifica este cat se poate de clara. Din punct de vedere anatomic, fiziologic si biologic, sistemul de durere la pesti este acelasi ca la pasari si mamifere… in ceea ce priveste protectia animalelor, pescuitul trebuie pus in aceeasi categorie cu vanatul.” – Dr. Donald Broom, Profesor de Protectia Animalelor la Universitatea din Cambridge, Daily Telegraph, 19 octombrie 1995, The Royal Society, Academia independenta de stiinte din Marea Britanie, a publicat “dovezi conclusive care indica perceperea durerii la pesti”, concluzionand ca durerea produce “schimbari comportamentale si fiziologice profunde la pesti pe o perioada lunga de timp, comparabile cu cele prezente la mamifere.” – Do fishes have nociceptors? Au pestii receptori de durere?, publicat in Raportul Societatii Regale B: Stiinte Biologice, 7 iunie 2003.

goldfish

“In urma dovezilor descoperite… se recomanda ca, acolo unde exista considerente de protectie a animalelor, toate vertebratele (pasari, mamifere, reptile, amfibieni si pesti) ar trebui considerate la fel de capabile de a suferi intr-o anumita masura, fara a face distinctie intre indivizii cu “sange cald” si cei cu “sange rece”.” – The Medway Report  Raportul Medway, un raport independent, scris de o comisie de experti, comisionat de RSPCA (Societatea Regala pentru prevenirea cruzimii fata de animale), 1980.

“Stim in prezent ca pestii sunt mai capabili din punct de vedere cognitiv decat credeam inainte – unele specii de pesti au forme de cognitie foarte sofisticate …“ “In experimentele noastre am aratat ca, daca ranim pestii, ei reactioneaza si, daca le dam calmante, isi schimba comportamentul, indicand in mod clar ca simt durerea.” – Victoria Braithwaite , profesor de piscicultura si biologie la Universitatea din Pennsylvania, 16 noiembrie 2010. “Am afirmat ca exista tot atat de multe dovezi care arata ca pestii simt durerea si sufera ca in cazul pasarilor si mamiferelor – si mai multe decat in cazul nou-nascutilor si al bebelusilor nascuti inainte de termen.” – Victoria Braithwaite, Do Fish Feel Pain? / Simt pestii durerea? (p.153), 2010.

“In multe aspecte, cum ar fi memoria, abilitatile lor cognitive sunt la fel sau le surclaseaza pe cele ale vertebratelor “mai dezvoltate”, inclusiv pe cele ale primatelor non-umane. Mai presus insa, avand in vedere locul central pe care il are memoria in stabilirea inteligentei si a structurilor sociale, pestii nu doar recunosc indivizi, ci sunt perfect constienti de relatiile sociale complexe.” – Culum Brown (Lector, Universitatea Macquarie), Not Just a Pretty Face / Nu doar un chip dragut, publicat in New Scientist, 12 iunie 2004.

“Au capacitatati fantastice de invatare si memorare. Multi oameni cred ca pestii si comportamentul lor sunt complet inflexibili, ca niste mici roboti inotatori, dar nu este deloc asa. Ei pot invata tot felul de lucruri si isi pot adapta comportamentul daca le dam sansa sa o faca.” – Culum Brown, publicat in Catalyst, 4 decembrie 2007.

“Studiul (meu) arata faptul ca perceptia si abilitatile cognitive la pesti deseori le egaleaza sau chiar le depasesc pe cele ale altor vertebrate. Un studiu al dovezilor in ceea ce priveste perceperea durerii sugereaza in mod clar faptul ca pestii experimenteaza durerea intr-un mod similar celorlalte vertebrate. Desi oamenii de stiinta nu pot furniza un raspuns exact in legatura cu gradul de constiinta al vertebratelor non-umane, dovezile coplesitoare despre complexitatea comportamentala si cognitiva a pestilor si perceperea durerii sugereaza ca cel mai bine ar fi ca pestii sa se bucure de acelasi nivel de protectie ca oricare alte vertebrate.” – Cullum Brown, din lucrarea sa, Fish Intelligence, sentience and ethics /Inteligenta, sensibilitatea si etica in ceea ce priveste pestii, publicat in Animal Conition / Cognitia la animale, iunie 2004.

Ce spuneti despre uciderea umana a pestilor?

Ca reactie la toate noile cercetari care confirma capacitatea de a simti a pestilor a aparut, in mod previzibil, o noua piata care se adreseaza grijii si constientizarii tot mai mari a consumatorilor fata de produsele din fructe de mare si peste “ucise in mod uman” si “din surse durabile”. Ca si colegii lor din industra carnii, lactatelor si a oualor, sustinatorii fructelor de mare sustin ca, platind un pret premium, cei care isi permit produsele le pot consuma cu o constiinta curata. Conform unei organizatii mari care militeaza pentru uciderea umana a pestilor, http://fishcount.org.uk/ , lovirea pestilor cu bata in cap pentru a ii “ameti” este alternativa “umana” fata de lasarea lor pe puntea vapoarelor pentru a se sufoca sau eviscerarea lor cat inca sunt in viata si inima le bate.

 

 

 

 

“O lovitura percutanta in cap ucide in mod uman fiecare peste” spune povestitorul din acest videoclip care militeaza pentru asa-zisa ucidere umana a somonului, aratandu-i cum incearca frenetic sa scape in timp ce sunt introdusi intr-o masinarie ce le aplica lovitura in cap care ii lasa inconstienti. “Nivelul de complexitate mental ape care il prezinta pestii este egal cu cel al celor mai multe vertebrate, in timp ce exista tot mai multe dovezi conform carora ei pot simti durerea intr-un mod asemanator oamenilor”, conform unuia dintre cei mai mari cercetatori in domeniu, Culum Brown de la Universitatea Macquarie din Australia. Cu toate acestea, daca oamenii ar fi subiectul acestui tip de tratament, nu l-am mai considera deloc uman. In schimb, l-am numi in mod corect tortura. Adevarul este ca ambii subiecti experimenteaza trauma intr-un mod foarte similar, asa cum demonstreaza stiinta in prezent.

Cercetatorii experimenteaza si tehnologii care ar permite o si mai eficienta exterminare in masa a pestilor din crescatorii. In timp ce aceste metode de a face pestii inconstienti inainte de a ii taia ar putea parea mai bune,  este important sa recunoastem ca oricare dintre aceste metode aplicate animalelor de companie sau chiar noua, ar fi considerate tortura si genocid. Violenta si uciderea in masa raman piesa centrala a acestei industrii, indiferent ce incearca sa ne vanda mesajele lor de marketing.

Mai mult, pescuirea unor specii de peste tinta inseamna ca multe alte animale vor fi ucise in procesul capturarii pestilor vizati si ecosistemele sunt distruse in mod rapid de catre aceste practici de pescuit comercial.

Resurse aditionale despre pesti:

Farmed Fish: 9 Things Everyone Should Know

Watch ideas light up a fish’s brain | PBS Newshour Report

New Scientific Discoveries of Fish Raise Looming Ethical Questions

Fish Are Sentient, Like Birds and Mammals. So Why Don’t We View Fishing as Hunting?

Cele mai multe surse stiintifice au fost oferite cu genorozitate de Fishfeel.org

 

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*