Inelul ghimpat din nas: Un simbol al cruzimii în industria produselor lactate

 

Autor:   Ashley Capps

Acest articol a fost originar publicat in limba engleza de Free from Harm la http://freefromharm.org/videos/farm-animal-investigations/the-spiked-nose-ring-a-symbol-for-all-dairy-cruelty/

Traducere: Gabriela Voicila

Voltaire a scris odata, “Daca credem in absurditati, vom comite atrocitati,” si nicaieri nu este vazut mai clar acest principiu decat in minciuna de miliarde de dolari si in cel al cruzimilor bizare din industria lactatelor. Este o confirmare in publicitatea puternica a produselor lactate, astfel incat pana si oamenii cei mai inteligenti pot fi pacaliti sa creada, ca bautul laptelui unei alte specii, nu numai ca este natural dar si necesar. In incercarea de a dezvalui aceasta absurditate, intalnim chiar si mai multe defensive si actiuni aberante. Acest videoclip este un exemplu perfect, ce demonstreaza atrocitatile asupra animalelor din industria lactatelor, si cascadoriile mentale efectuate de producatori cu scopul de se a convinge pe ei insisi dar si pe altii, ca este bine ceea ce fac ei. Si nu numai bine dar chiar laudabil si apartinand unei traditii onorabile.

inelul ghimpat1

Dar nu este asa. In acest videoclip, fermierul tocmai ce a atasat de fata unui vitel un disc ghimpat de plastic, pentru a-l impiedica sa bea laptele mamei lui. Acesta disc ghimpat de nas destinat intarcarii, este o alta versiune a inelului ghimpat de nas, amandoua fiind inventate sa intarce viteii de mamele lor. In cele mai multe ferme de produse lactate, incluzand si fermele mai mici, viteii nu stau indeajuns de mult langa mamele lor incat sa fie intarcati de acestea; iar in comformitate cu USDA, 97% dintre vitei sunt in permanenta indepartati de mamele lor la mai putin de 24 de ore de la nastere; aceasta separare este devastatoare atat pentru vitel cat si pentru mama. Deoarece nu pot produce lapte, viteii de sex masculin sunt considerati nefolositori in industria lactatelor si sunt vanduti spre a fi sacrificati pentru carnea lor. Viteii de carne isi petrec scurta lor viata inchisi in custi individuale, unde majoritatea nici nu au loc pentru a se intoarce; pentru ca miscarea ar stimula dezvoltarea muschilor, iar carnea lor este pretuita pentru fragezime. Vitelusele sunt izolate in custi separate in primele 2,3 luni, iar apoi sunt crescute in grupuri iar eventual se vor alatura mai tarziu cirezilor ca si vaci de lapte. Desi isi doresc sa fie langa mamele lor, majoritatea viteilor traiesc fara ele si nu au sansa sa se bucure de caldura, siguranta si ingrijirea lor.

 

Nu stiu de ce fermierul din videoclip a pastrat in special acest vitel, desi pagina facebook a fermei spune ca ei nu pastreaza masculii (de asemenea pagina afirma ca vitelusele sunt izolate de mamele lor dupa doua saptamani si crescute separat.) Poate ca masculilor le este permis de asemenea, sa fie ingrijiti cateva saptamani de mamele lor inainte de a fi vanduti spre sacrificare. In orice caz, aceasta ferma este un exemplu stralucit a unei ferme in care animalele sunt crescute in mod “uman”; fotografii cu vaci pascand pe pasuni frumoase, dormind la lumina soarelui, vaci care sunt mangaiate si admirate, fotografii care au descrieri fermecatoare.” Suntem mai degraba indragostiti de aceste fete”. Toate vacile au cate un nume.

inelul ghimpat2

Si totusi acest fermier crede cu tarie ca luarea laptelui matern de la alte animale este o actiune cat se poate de rezonabila – un serviciu bun si valoros – de la dezmierdarea unui vitel, pana la prinderea unei cleme de narile acestuia; iar un disc este atasat de aceasta clema, special conceput sa acopere gura vitelului si sa impiedice orice incercare de a se alapta. Iar fermierul este atat de convins si dedicat acestei minciuni in care chiar crede, incat o si spune, ca motivul pentru care pune discul pe fata vitelului, se datoreaza faptului ca vitelul “nu mai are nevoie de alaptare.” Ce sa mai spunem despre acei oameni adulti carora le este vandut de catre fermier, laptele destinat vitelului? Iar despre faptul ca singurul lapte matern de care oamenii au nevoie, este doar acela care provine de la propriile mame, sau faptul ca laptele mamelor este specific speciei. In timp ce laptele matern uman contine proportia exacta de acizi grasi, lactoza, proteina si aminoacizi pentru dezvoltarea copiilor, laptele vacilor este concentrat in hormoni si proteine, conceput sa transforme un vitel de 80 kg intr-o vaca adulta de 1000 kg, pana la varsta de 1 an. Aceste niveluri ale proteinei si hormonilor nu numai ca sunt inutile dar si nesanatoase pentru oameni. Intelegi…dezinformarea?

Desi majoritatea viteilor nu apuca sa petreaca prea mult timp cu mamele lor astfel incat sa fie nevoie de inelele sau discurile de intarcare, unii fermieri au gasit o alta utilizare pentru aceste dispozitive stresante. Chiar si la vitelusele despartite la nastere de mamele lor, nevoia de a fi alaptate este atat de puternica, incat pe la varsta de 3 sau 4 luni cand sunt mutate de la izolare la tarcuri, multe viteluse vor incerca sa se alapteze de alte viteluse. Acesta alaptare le poate induce un dezechilibru hormonal si rani ale ugerelor. In astfel de situatii, viteluselor le este atasat inelul de nas sau discul, pentru a preveni incercarea de a se alapta de la alte viteluse, in lipsa mamei lor.

inelul ghimpat3

Unii consumatori de lapte se vor grabi sa sublinieze ca exista o multime de ferme de vaci in care nu se folosesc inele de intarcare si discuri. Dar adevarul este ca atata timp cat oamenii cred aberatia ca este normal si necesar, sa furi si sa consumi laptele matern al unei alte specii, atata timp cat oamenii cred ca este acceptabil din punct de vedere moral sa intervenim in sistemul lor reproductiv si instinctul maternal, atunci vor aparea cruzimi ca in acest videoclip. Iar din cauza ca viata vacilor de lapte nici macar nu conteaza suficient pentru noi sa le crutam de sclavie si exploatare pentru o placere trecatoare, atunci pe ce motiv suferinta lor ar putea conta?

Adaugati aceasta la lista de atrocitati asupra animalelor din industria produselor lactate, si urmatoarele: taierea coarnelor; scurtarea cozii; curatarea ugerului-prin flambare; violarea sexuala; separarea lor de familii; sacrificarea vacilor de lapte tinere atunci cand productia lor scade; si sacrificarea viteilor, care in ultimele lor momente de viata, incearca sa suga din instinct degetele ucigasilor sai.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*