Gainile de oua

10478586_10152133809720060_364454307631139848_n

Daca ar exista o scala a suferintei atunci, cu siguranta, suferinta gainilor ar ocupa locul fruntas. Chinul acestor pasari depaseste orice fel de imaginatie.

In industria oualor puisorii masculi nu au nicio valoare economica. Imediat dupa ce puisorii au iesit din coaja sunt sortati, masculii fiind direct omorati fie zdrobiti de vii intr-o masina imensa de tocat, fie gazati, fie aruncati pur-si-simplu in tomberoane de gunoi unde mor sufocati si deshidratati.

Puisorii femele sunt aruncate in custi de sarma ce nu depasesc marimea unei coli de hartie A4. Aceasta nu inainte de a li se taia ciocurile (procedeul dureros si stresant) pentru a impiedica smulgerea penelor din cauza stresului. Custile sunt atat de inguste incat pasarile nu-si pot intinde aripile si traiesc in imobilizare. Multe pasari mor din cauza stresului si a mirosului de amoniac al propriilor excremente.

Gainile pentru oua sunt modificate genetic pentru a depune cat mai multe oua. Deoarece calciul este folosit pentru coaja oualelor pasarile prezinta adesea fracturi ale oaselor.

Prezenta mare si anormala a oualor din uter provoaca ruperea acestuia, acesta iesind din corp. Daca uterul nu este impins inapoi vor aparea infectii sau pasarea va ciuguli din el pana cand va ceda si va muri, acest proces dureaza de regula doua zile (de crunta suferinta).

Pasarile din fermele “free range” unde se presupune ca acestea se pot deplasa liber pe sol, au aceleasi conditii ca si pasarile din custi, sunt supuse acelorasi cruzimi si sunt atat de inghesuite incat mor adesea sufocate.

Pasarile din fermele biologice au conditii de viata mai bune, exista anumite reguli privind bunastarea pasarilor dar procesul omorarii puisorilor masculi este acelasi, iar pasarea, cand nu mai este considerata productiva, ia drumul abatorului.

Gainile de oua traiesc in medie 1-2 ani (in medie o gaina traieste intre 15-20 ani in functie de rasa), pana cand productia de oua scade, ele devenind neprofitabile, moment in care sunt sacrificate. Multe dintre ele sunt intr-o stare atat de proasta incat nu pot fi folosite in industria carnii. De obicei pasarile sunt gazate.

Si ciclul se repeta la nesfarsit….

gaina+pui

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*