Foie gras, delicatesa culinara a terorii

 

gasca

Foie gras (ficat gras) este ficatul ingrasat al unei rate sau gaste, considerat de unii o delicatesa. El contine 85% grasime.
Foie gras este un produs lipsit de etica si este rezultatul unei cruzimi extreme asupra unor pasari inocente, lipsite de aparare.

Dar cat de cruda este hranirea fortata a unei rate sau gaste? Doar ideea de a introduce un tub pe gatul lor si pomparea unei mari cantitati de porumb direct in stomac te sperie. Este o modalitate extrema, nefireasca si ingrozitoare, pentru a mari ficatul unei pasari.
Productia de foie gras este clar considerata cruda, pentru ca pasarile sunt hranite fortat printr-un tub de metal adanc introdus pe gatul lor, de mai multe ori pe zi astfel incat acestea sa castige in greutate si ficatul lor sa devina de 10 ori mai mare fata de marimea lui naturala. Aceasta hranire fortata provoaca deseori inflamatii, vanatai, zgarieturi si rani deschise la nivelul esofagului, ceea ce poate cauza chiar moartea pasarii. In plus datorita greutatii excesive, pasarile pot intampina dificultati sa mearga si sa respire normal, poate aparea voma in urma alimentelor nedigerate, si nu in ultimul rand o suferinta trista, cauzata de spatiul prea mic din captivitate.

Muncitorii introduc tuburi in gaturile ratelor, pe unde pompeaza fortat cat mai multa hrana, in scopul obtineri unui ficat mai mare si mai gras. De obicei se aplica ratelor de sex masculin, de 2 sau 3 ori pe zi, cca 4 kg de cereale si grasime. Acest obicei nu duce numai la marirea ficatului lor de pana la 10 ori, ci si la nenumarate probleme. Multe pasari, din cauza greutatii, nu mai au rezistenta necesara de a sta in picioare, iar din cauza stresului isi smulg penele ba chiar se distrug una pe alta.

Aceste pasari sunt crescute si inmultite special pentru productia de foie gras, sunt tinute in spatii mici si inchise,in intuneric, si intr-un final ucise. Aceste pasari inteligente si gentile, sunt condamnate sa-si petreaca zilele in custi mici , pe un grilaj metalic in loc de podea. Uneori nici macar apa nu li se da.

Pasarile sunt inghesuite in custi murdare si atat de mici incat nu se pot intoarce si nici macar nu isi pot intinde aripile.
In unele ferme pasarile sunt aliniate in niste custi(nu mai mari decat o cutie de pantofi), cu mici deschizaturi ale gratiilor permitand muncitorilor sa le abuzeze mai usor. Iar uneori este posibil ca un singur muncitor sa fie disponibil in a hrani fortat in jur de 500 de pasari zilnic. Iar din cauza acestei grabe pasarile sunt tratate cu violenta si lasate sa zaca cu rani deschise intr-o suferinta greu de imaginat.

Una dintre rate avea o rana adanca la gat, infectata cu larve de muste ,atat de grava incat atunci cand a incercat sa bea, apa i s-a scurs efectiv prin acea rana.

In productia de foie gras ambele gendere de gaste sunt folosite. Pe cand la rate doar masculii sunt utilizati in timp ce femelele sunt crescute pentru carne. Productia de foie gras sustine totodata pe cea de carne dar si productia down(smulgerea pe viu a penelor).

Doua saptamani de hranire fortata sunt necesare pentru ca ficatul lor sa se umfle de 10 ori mai mult decat dimensiunea normala. Ajung la abator intr-o stare foarte proasta – cu greu pot merge sau respira. Unele se chinuie sa inainteze impingandu-se cu aripile deoarece picioarele lor firave nu mai pot sustine greutatea corpului. Daca aceasta hranire fortata ar continua mai mult de 3,4 saptamani, pasarile ar muri cu siguranta din cauza stresului la care sunt supuse.
Aceste pasari care se sperie si se zbat in timp ce muncitorii le apuca dur si fara mila de gatul lor firav, aceste pasari care sunt ranite atunci cand tuburile metalice sunt introduse fortat pe gat, astfel încât cantitati uriase de cereale sa poata fi pompate direct în stomac, aceste pasari minunate sunt distruse de om. Acest proces violent se întâmpla trei, patru ori pe zi, zilnic.

“Zbuciumul ratelor in lupta pentru supravietuire, a fost ceva care de asemenea a putut fi auzit. Sunetul facut de picioarele lor pe grilajul de metal a fost coplesitor. Intensitatea sa a fost treptat redusa, de la zgomotul unei rachete mari pana la zgomotul unui clinchet usor, in timp ce animalele mureau incet.

Am asistat la ceva: mancarea revarsata din corpurile ratelor in momentul in care acestea erau injunghiate de moarte. Animalele au fost literamente umplute pana la refuz cu mancarea pe care au fost fortate sa o inghita. Scena a fost destul de urata, porumbul s-a amestecat cu sangele improscat pe pereti si podea, formand un amestec ciudat.”

-26 iulie 2011 Induànec, Bescanó (Girona).
Jurnalul investigatorului.

O ancheta PETA la Hudson Valley Foie Gras din New York devaluie moartea a mai multor rate, in urma rupturilor de organe atunci cand sunt hranite fortat. (Acesti muncitori primesc un bonus atunci cand depasesc norma zilnica).
Majoritatea ratelor dezvolta infectii la picioare, probleme renale, rupturi de splina, insuficienta hepatica, diverse fracturi si rani precum si tumori sau noduli la nivelul gatului. Stresul este foarte mare pentru ele. Pneumonie de aspiratie care se produce atunci cand cerealele sunt fortate, sau cand pasarile se ineaca cu propia lor voma.

 • pasari cu ciocuri sparte si rupte, acoperite de sange
 • indiferenta fermierilor fata de animalele suferinde
 • pasari traumatizate, ranite si bolnave
 • comportamentul tipic al pasarilor din custi; cum ar fi leganarea capului si curatarea excesiva a penelor in incercarea disperata de a scapa de murdarie, sunt semne de stres.
 • pasari cu dificultati de respiratie
 • pasari ingrasate atat de mult incat nu se mai pot ridica sa mearga, sau cu picioare rupte datorita greutatii anormale
 • pasari cu afectiuni oculare congenitale si malformatii

Imagineaza-ti ca tocmai ai mancat mai mult decat ti-ar fi trebuit incat abia te mai poti misca si respira. Te simti umflat si iti spui ca nu vei mai face asta niciodata. Tocmai ai avut posibilitatea de a alege. Acum pune-te in locul unei gaste si imagineaza-ti ca pentru urmatoarele doua saptamani, de mai multe ori pe zi cineva iti introduce fortat pe gat un tub metalic si rigid si iti umple stomacul pana la refuz cu mancare. Iti poti imagina durerea, frica si disconfortul lor?
Ficatul lor anormal de umflat devine inconjurat de grasime (de colesterol) si apasa pe plamani ingreunand respiratia. Daca o fiinta umana ar fi fost in aceste conditii s-ar fi internat de urgenta la terapie intensiva.
Atunci de ce aceste fiinte sa conteze mai putin? De ce exista superioritate intre specii? De ce trasam linii si alegem care specie este mai importanta? Cine ne-a dat dreptul sa le decidem soarta? De ce sa nu traim in armonie si egalitate cu toate fiintele, caci asta inseamna pace pe pamant.

Pentru multi, foie gras este o placere vinovata si secreta, care insa provoaca imense suferinte asupra pasarilor ingrozite si terifiate.
Foie gras nu este delicatesa din pranzul tau, ci este ficatul bolnav al unei pasari.
Foie gras nu este necesar pt supravietuirea noastra.
Foie gras este un produs barbar care nu ar fi trebuit sa existe niciodata. Si cu siguranta in nici un caz in prezent.
O societate in secolul XXI considerata avansata din punct de vedere moral nu poate ignora faptul ca animalele sunt fiinte care au capacitatea de a simti si de a experimenta emotii, fiinte demne de respect si protectie.
Cultura sau traditie, nimic nu justifica torturarea unui animal.

“foie gross (joc de cuvinte gras- gross dezgustator)

dati-le cozonac
a la marie antonette.
nu-ti dai seama
ca hranirea fortata
inseamna cruzime si josnicie.
inca nu?
daca ai fi fost tu
in ultimele clipe de viata
inecandu-te si sufocandu-te,
eu nu cred
ca inca ai mai vrea
o bucata de foie gras:(

Karen Lyons Kalmenson”

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*