Exploatarea gandaceilor cosenila

Carminul E 120 este un pigment de culoare rosu aprins obtinut din acidul carminic. Acidul carminic este o substanta regasita in concentratie mare in insectele cosenila. Este extrasa din corpurile insectelor si din ouale acestora, este amestecata cu sare de aluminiu sau calcica pentru a produce colorantul carmin(cunoscut de asemenea sub denumirea de cosenila). Un procedeu care in consta in zdrobirea femelei insecte.

Carminul sub denumirea de colorant este folosit atat in produsele alimentare vegetale cat si in cele de origine animala. Pateuri, lactate, dulciuri, produse de patiserie, sucuri, bauturi alcoolice, prajituri, sosuri, guma de mestecat, fructe la conserva, dulciuri, siropuri, ketchup, supe la plic, carne si lista continua.

De asemenea carminul este folosit in medicina, farmacie, cosmetica, in laboratoare. Se gaseste sub denumirea de extract de cosenila, carmin, rosu natural 4, C.I. 75470, E120. Este obligatorie etichetarea produselor cu acest colorant si cu specificarea daca este obtinut artificial sau natural, fiind cunoscut drept cauza unor reactii alergice severe, atacuri de astm si la unele persoane socuri anafilactice.

Cu toate ca la inceput carminul era destinat doar pentru intensificarea culorilor tesaturilor sau folosit de pictori, industria farmaceutica foloseste azi acest colorant pentru pastile si unguente, dar si cea a cosmeticii pentru produsele destinate parului si pielii, rujuri si pudre.

Insectele cosenila au corpurile moi, plate. Ele se hranesc cu nutritientii gasiti in anumite specii de cactusi. Cea mai intensa culoare (acidul carminic) este produsa de femelele care au oua, in scopul de a descuraja insectele pradatoare, deoarece ele raman imobile in timpul hranirii si nu pot zbura.

In productia comerciala de colorant, gandacii cosenila sunt crescuti timp de 3 luni, apoi sunt colectati pentru a fi brutal ucisi. Scufundati in apa fierbinte, expusi la soare puternic sau in cuptor la temperaturi ridicate. Apoi sunt uscati si incepe procedeul de separare si zdrobire a partilor cu cea mai mare concentratie de colorant, adica abdomenul femelelor care contine oua fertilizate.

Doar pentru a face 450 grame de colorant, 70,000 de insecte isi pierd viata, corpul unui singur gandacel ar putea contine intre 18 si 20% acid carminic.
Peru este cea mai mare tara exportatoare care produce 200 tone de colorant pe an.

Cu toate ca sute de oameni ajung anual la urgente cu diverse alergii provocate de consumul de carmin, industria ce il comercializeaza reuseste de fiecare data sa ne pacaleasca, sa ne faca sa credem ca acel iaurt sau inghetata este roz-rosie datorita cantitatii mari de fructe. Pe eticheta scrie altceva, doar o cantitate infima de fructe si printre alte ingrediente din nou se regaseste carminul care poate aparea sub diferite denumiri.
Spre exemplu cu cat este mai rosu un suc de mere din comert, cu atat ne gandim mai mult ca este sanatos si natural si ca a fost facut din cele mai parguite mere. Este gresit desigur deoarece pe eticheta intalnim din nou carminul responsabil pentru acea culoare. Oamenii tind sa cumpere alimente care arata imbietor, in culori vii. Cu cat sunt mai colorate cu atat ni se par mai atragatoare, mai aproape de culoare naturala a unui fruct sau a unei legume.
Nu exista nici un studiu care sa demonstreze vreun beneficiu datorat consumului de carmin.

Consider ca avem dreptul sa stim ce mancam, sa stim a recunoaste ingredientele ascunse sub diferite denumiri de pe etichete si astfel sa avem optiunea de a alege. Cata lume ar mai cumpara inghetata sau iaurt daca ar citi ca la ingrediente s-au folosit gandaci zdrobiti? De ce companiile care distribuie produse vegane ascund acest lucru? Cati oameni se pacalesc si nu stiu ce inseamna E120? Indiferent ca este vorba de gandaci, insecte, camile sau pasari este vorba de acelasi lucru, de viata care trebuie respectata in fiecare fiinta.

Putem inlocui cu succes, cu alternative nonviolente, sanatoase si naturale, cum ar fi sfecla rosie, morcovii negri,strugurii, paprika si un anumit soi de cartofi dulci.
Sunt deja companii care folosesc extractul din pielita strugurilor. Nu creeaza reactii alergice, din contra consumul de struguri lupta impotriva colesterolului si mentine sanatatea cardiovasculara. Si mai presus de toate extractul si implicit produsul, sunt vegane.

Prin impartasirea acestor informatii, doresc incetarea exploatarii oricarei fiinte, doresc pace si armonie pe acest pamant si drept la viata pentru toate fiintele umane si non-umane.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*