Cum se obtin penele si fulgii

“Down” este primul strat de pene mai apropiat de pielea pasarilor, strat mai moale si pufos. Se gaseste in special in regiunea pieptului, gatului sau sub aripi, avand rol izolator pentru pasarile de apa, rate, gaste, lebede.

Ceea ce stim

Puful si penele sunt utilizate pentru izolarea si umplerea unor produse cum ar fi: jachete, lenjerie de pat, saci de dormit, perne.

Penele sunt de 2 tipuri: pene de zbor si penele corpului. Penele de zbor se gasesc pe aripi si in coada pasarilor. Acestea se folosesc in lenjeria de pat de calitate inferioara. Celelalte pene se gasesc pe tot corpul si au rolul de a proteja pielea pasarilor de apa si frig.

Ceea ce nu stim

Metode prin care penele sunt “recoltate” de la pasari.
Sunt doua moduri:

-penele sunt smulse pe viu, deci pasarile sunt constiente de durere,
-penele sunt smulse dupa ce pasarile au fost omorâte  mai intai.

In abatoare

Penele pasarilor cum ar fi ratele, gastele sau gainile mai tinere sunt o afacere profitabila a industriei de crestere a pasarilor pentru carne. Pasarile sunt de obicei ucise  la varste fragede chiar atunci cand puful este inlocuit cu pene.
De obicei procesul de obtinere a penelor este in primul rand de a scufunda pasarile in apa fierbinte timp de 1-3 minute. Oparirea face mai usoara smulgerea penelor.

Smulgerea penelor pe viu a gastelor si ratelor

Multi oameni nu sunt constienti de suferinta extrema pe care o indura gastele. Smulgerea penelor pe viu extrem de dureroasa si stresanta.
Aceasta metoda cruda este cel mai des folosita fiind si cea mai productiva, pentru ca unei pasari vii ii pot fi smulse penele de mai multe ori pe parcursul vietii.
In primul rand penele smulse de pe pasarile vii sunt considerate a fi de o calitate superioara fata de penele pasarilor ucise  (considerate a fi degradate, modificate) deci mai bun inseamna mai rau.
In al doilea rand, industria care se ocupa de cresterea pasarilor pentru productia de carne si foie gras profita totodata si din afacerea cu pene. Penele pot fi smulse in mod repetat in timp ce pasarile sunt inca in viata.
De obicei gastelor nu li se da hrana cu o zi inainte pentru a evita contaminarea penelor cu excremente.
Smulgerea penelor provoaca pasarilor o mare suferinta. Dupa primele spasme de durere pasarea pare paralizata si abia mai misca. Trauma este prezenta chiar si dupa cateva zile, multe pasari murind in urma socului.
De obicei muncitorii le apuca brutal de gat, picioare sau de aripile lor fragile (uneori provocand ruperea lor). Picioarele sunt legate, iar capul imobilizat intre genunchii lucratorului, lucru care adesea cauzeaza sufocarea sau ranirea pasarii. Muncitorul cu o mana tine pasarea iar cu cealalta smulge penele.
Groaznica tortura le face pe bietele gaste sa strige de durere si sa se zbata pana la epuizare in incercarea de a scapa, ducand la traume musculare si oase rupte. Plata muncitorilor depinde de viteza, de cat de multe gaste au smuls. Ritmul rapid este o alta cauza a durerii oribile suportate de pasari. Fiecare pana rupta poate provoca rani sangerande. La final lucratorii grabiti cos cu ac si ata direct pe podeaua de lucru, ranile sangerande, fara a utiliza anestezice sau analgezice si in conditii neigienice.

Aceasta procedura este extrem de dureroasa pentru pasari. Pasarile au receptori pentru durere iar studiile indica faptul ca ritmul cardiac si comportamentele lor indica în mod clar faptul ca smulgerea penelor cauzeaza durere si suferinta.
Imaginati-va având tot parul de pe cap smuls, fir cu fir. Numai ca foliculii pasarilor sunt cu mult mai grosi, mai dificil de scos si mai dureros. Acum, imaginati-va aceasta tortura extrem de dureroasa o data la cateva luni, timp de patru ani.

Videoclipuri filmate pe ascuns de Peta arata cruzimea cu care sunt tratate pasarile. Lucratorii  smulg penele cu atata violenta incat se rupe pielea; un muncitor a fost fotografiat stand pe gatul unei gaste cu intentia de o impiedica sa se elibereze.
Un studiu arata ca nivelul de glucoza din sangele unor gaste aproape ca s-a dublat (simptom de stres sever) in timpul smulgerii penelor.

Multi nu sunt constienti de aceasta cruzime,  piata ramânand activa în urma cererii mari.

Cum am mai mentionat, industria penelor este strans legata de industria foie gras, aceleasi pasari sunt victime exploatate pentru amandoua.
Cumparand produse din puf si pene inseamna a sustine cruzimea industriei de foie gras si carne.

Multi producatori de foie gras isi suplimenteaza veniturile si din vanzarea penelor.
Aceste pasari care deja indura chinul de a fi hranite fortat prin tuburi introduse pe gat prin care se pompeaza atat de mult terci de porumb pana ce ficatul lor se umfla de 10 ori mai mult decat dimensiunea normala. Pasarile sunt omorâte , iar ficatul lor vandut ca o “delicatesa”.

Majoritatea cumparatorilor de produse alimentare de origine animala nu sunt constienti ca haina lor este un produs secundar al procesului barbar de foie gras.
Smulgerea penelor poate incepe la pasarile care au doar 10 saptamani si se repeta la intervale de 6 saptamani pana cand pasarile sunt ucise  pentru carne, cu mult timp inainte de a muri in mod natural. In abator multe pasari sunt asomate necorespunzator, fiind inca constiente cand li se taie gatul si sunt aruncate in rezervorul de apa fierbinte fiind inca in viata.

La gastele care depun oua penele se smulg si de 15 ori pe parcursul vietii, pe cand la cele crescute pt carne de maxim 4 ori.

Penele de strut sunt utilizate pentru decoratiuni in casa, masti, costume sau pt sters praful.
De asemenea penele lor sunt smulse pe viu. Daca in trecut strutii erau crescuti doar pentru penele lor, acum sunt folositi si pentru carnea si pielea lor.

Chinul prin care trec pasarile nu poate fi numit viata.
Pasarile sufera indiferent de modul in care sunt obtinute penele.
Singura modalitate de a opri suferinta acestor pasari este alegerea materialelor cruelty free (fara suferinta). Nu exista nici o justificare pentru o astfel de cruzime, o multime de alternative sintetice sunt disponibile.
Cu un comportament teritorial, deloc agresive mai degraba amenintand decat luptand, gastele au tendinta de a alarma restul pasarilor de un pericol eminent. Vederea lor este acuta si recunoasterea sunetelor pe timp de noapte au fost laudate.De secole, gastele au servit ca paznici avand calitati legendare.
Multora dintre noi ne place sa dormim pe perne moi si acoperiti de plapumi sau pilote calduroase. Afara ne plac haine si jachete cat mai comfortabile si care sa ne apare de frig.
Cel mai bun mod de a opri practica de smulgere a penelor este de a cumpara produse cruelty free. Materialele sintetice alternative penelor sunt rezistente la apa, se usuca mai repede, respira mai bine, nu pastreaza umiditatea, sunt hypoalergenice, se pot spala la masina automata si de multe ori si costul este mai mic.

Indiferent daca pasarile sufera atunci cand penele le sunt smulse, sau atunci cand sunt hranite fortat pt foie gras, se incalca drepturile lor de a trai liber, departe de exploatarea oamenilor. Cresterea animalelor, cumpararea, vanzarea, uciderea lor incalca aceste drepturi, solutia fiind veganismul.

Spune stop procesului sadic si crud de smulgere a penelor de pe pasarile vii!

Eu sunt multumita sa adorm linistita cu gandul ca am facut o alegere plina de compasiune.

Sa pot raspunde fericita la intrebarea: “Esti alergica la puful de gasca?”
“Oh da, alergica la abuzurile asupra fiintelor necuvantatoare!”

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*