Compasiunea selectiva

miel+catel2

“Cu totii iubim animalele. De ce pe unele le numim animale de companie, iar pe altele cina?” K.D. Lang

Compasiunea selectiva se distinge prin alegerea a doua grupuri de animale, despartite de o linie subtire, uneori confuza: primul grup este iubit si adorat, adesea considerat facand parte din familie, iar al doilea grup este cel exploatat, abuzat, umilit si omorat pentru uz personal. Ar putea exista mai multe explicatii pentru aceasta selectie, de aceea consider ca este gresit si imoral sa ascundem adevarul despre suferinta indurata de animalele crescute pentru produsele alimentare.

Este ilogic si nedrept sa afirmi ca iubesti animalele, atata timp cat, cu o mana iti mangai cainele, si cu cealalta duci la gura un copan de pui. Majoritatea oamenilor nu sunt informati, adesea sunt indusi in eroare de afisele, etichetele si bannerele “stralucitoare”, cu animale fericite care pasc libere pe campuri pline de verdeata. Se poate numi discriminare cand alegi sa exploatezi o fiinta si s-o iubesti pe alta, sau sa spui ca e in regula sa omori un porc pentru mancare, dar nu si un om? Caini sau vaci, porci sau pisici, un vegan nu vede nici o diferenta. Toate fiintele au dreptul la viata si toate doresc acelasi lucru: sa evite moartea. Nimeni nu s-a oferit de buna voie sa fie masa cuiva. De fiecare data cand alegem ce mancam sau ce purtam, participam la suferinta si omorarea animalelelor.

“Toti se gandesc sa schimbe lumea, dar nimeni nu se gandeste sa se schimbe pe sine.” Lev Tolstoi

Este simplu ce putem face pentru animale, sa devenim vegani! Cu totii avem puterea de a sustine veganismul, trebuie doar sa includem (extindem) compasiunea asupra tuturor fiintelor, este incredibil de usor. Majoritatea oamenilor gandesc ca este ceva normal si firesc sa consume produse de origine animala, in ideea ca asa au fost crescuti si invatati. Educatia nu are varsta, in ziua de azi avem atat de multe optiuni si acces la diferite informatii. Un vegan este dovada vie, ca nu este necesar si nici vital consumul de carne.

“Sarmanele animale! Cum isi apara ele trupusoarele… ceea ce pentru noi este numai o cina, pentru ele este insasi viata.” T. Casey Brennan

Compasiunea poate incepe atunci cand alegem ce mancam, si nu pe cine sa mancam, cand privim carnea din farfurie si ne gandim ca nu este o simpla friptura, ci o parte din cadavrul unui animal care s-a nascut pe pamant cu aceleasi drepturi ca si noi. O fiinta care a fost privata de mediul ei natural, care s-a nascut intr-o lume unde oamenii se cred superiori.

Animalele nu sunt obiecte si nici resurse, ele sunt fiinte sensibile si inteligente, sunt ca si oamenii capabile sa experimenteze bucurie si iubire, suferinta si durere, frica si tristete. Au aceleasi drepturi ca si noi pe pamant, suntem cu totii egali, nu ne apartin si nu le suntem stapani.

“Animalele ar trebui sa aiba dreptul de a alerga daca au picioare, sa inoate daca au aripioare, sa zboare daca au aripi.” Gretchen Wyler

miel+pisica

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*