Baza crestina a veganismului

Autor:   Robert Wayner

Acest articol a fost originar publicat in limba engleza de Free from Harm la The Christian Basis for Veganism

Acest articol a fost publicat pentru prima oara pe site-ul Enciclopediei Britannica Advocacy for Animals si a fost retiparit cu acordul editorilor.

nativity-gentile-da-fabriano

Detaliu din Nasterea de Gentila da Fabriano. Domeniu public.

 

Multi crestini din emisfera vestica mananca carne. Desi exista o mica comunitate de vegetarieni/vegani , pentru cei mai multi din Nordul si Sudul Americii, crestinismul este o religie a consumului de carne.

Cand sunt intrebati despre moralitatea omorarii animalelor pentru carne, raspunsul dat de auto-intitulatul crestin este aproape intotdeauna acelasi: Biblia ne invata ca omul este stapan peste animale si ca omorarea lor pentru carne sau pentru oricare alt scop pentru a servi omul, este permisa. Oricum, in ciuda acceptarii generale a acestui ethos al dominarii in crestinismul vestic, ramane faptul ca toate pasajele din scripturi referitoare la bunastarea animalelor sunt vazute intr-un concept mult mai larg decat mesajul crestin de indurare, ispasire si mila, mesaj dezvoltat peste tot in Biblie, si din contra, exista un argument mai puternic care promoveaza tratarea cu compasiune a animalelor de catre om. De fapt, un important fapt biblic invatat de-a lungul anilor este acela de  abstinenta de la consumul de carne si produse de origine animala.

Contrar invataturilor lui Augustin si Aquinas, unii dintre cei mai mari conducatori , teologi si invatatori crestini din toate timpurile, au fost/sunt vegetarieni si au expus punctul de vedere ca, consumul de carne este contrar mesajului de iubire si compasiune  transmis de Biblie si nici nu este sanatos, atat pentru individ cat si pentru planeta.

Acesti lideri aclamati ii include pe John Wesley; fondatorii Salvation Army William and Catherine Booth; pastorul american Tony Campolo; teologul and medicul Albert Schweitzer; fondatoarea Seventh-day Adventist Church  Ellen G. White; Leo Tolstoy; Sf. John Chrysostom; Sf. Clement  din Alexandria si Sf. Basil. Faimosul suporter al crestinismului si autor C.S. Lewis si Sf. Francis din Assisi, desi nu au fost strict vegetarieni , amandoi au facut mari eforturi in a predica obligatia morala a crestinismului de a trata toate animalele cu compasiune si mila. Pana si renumitul Fred Rogers de la emisiunea televiziunii nationale Mr. Rogers’ Neighborhood (Vecinatatea Dlui. Rogers,) un ministru prezbiterian hirotonit, a fost vegetarian si evita orice fel de produs care provenea de la animale.

Leo-Tolstoy-vegetarian

“ Daca un om aspira la o viata dreapta, primul act de abstinenta este acela de a nu face rau animalelor”- Leo Tolstoy (foto:domeniu public)

 

Afirmatii biblice contradictorii cu privire la animale

In Biblie exista sute de pasaje contradictorii referitoare la locul ocupat de animale in Creatie si cum noi, ca oameni, ar trebui sa interactionam cu ele. In Vechiul Testament textele care descriu sacrificiul de animale si subordonarea animalelor (Geneza 9:2-6, Deuteronomul 14:4, Imparati I 18:25-38, Exodul 12:1-13) se suprapun cu alte versete referitoare la puritatea animalelor si abilitatea lor de a aduce slava Domnului in gloria Sa (Iov  12:7-10, Psalmii 36:6-7, Isaia 43:20, Psalmii 148:7-10). Capitolul 22 din Numerele ne relateaza o poveste interesanta despre istraelianul Nalaam al carui magar credincios vede un inger cu sabie blocand drumul si astfel alegand intelept sa evite drumul si s-o ia pe camp.

Deoarece Balaam este impur si nu poate vedea ingerul, el bate magarusul cu ciomagul, implorandu-l sa se reintoarca pe drum. Dupa numeroase incercari si batai fara niciun rezultat, magarul ii vorbeste lui Balaam si ii explica ca daca si-ar deschide mintea si ochii ar putea observa ca are un motiv foarte practic si urgent de ce, dupa atatia ani de servitudine, s-a oprit brusc. In acest moment ingerul devine vizibil pentru Balaam ( care cade la pamant tremurand) si il intreaba cu asprime: “De ce ti-ai batut magarul? Daca el nu s-ar fi intors, te-as fi omorat cu certitudine si l-as fi crutat pe el”.

In Noul Testament contradictiile continua. In numeroase versete animale imaginare sunt folosite pentru a reflecta dreptatea atributelor dar chiar si pe Dumnezeu Insusi. Nenumarate pasaje se refera la Isus ca la Mielul Domnului. Marcu 1:9-11 ne spune ca Spiritul Sfant s-a infatisat sub forma unui porumbel: “ Cand Isus a iesit din apa, El a vazut cerul deschizandu-se si Spiritul sfant coborandu-se la Dansul sub forma unui porumbel”.

mother-hen-and-babies-in-wing

foto: Pete Crosbie/Sanctuarul de animale Willowite

 

In Matei 23:37 Isus compara dragostea proprie pentru Ierusalim cu aceea a unei mame gaini adunandu-si puisorii: “Cat de des mi-am dorit sa-ti adun copiii laolalta, asa cum mama gaina isi aduna puisorii sub aripi, dar tu nu ti-ai dorit”. In Ioan 10:14 Isus spune simplu “ Sunt pastorul trimis de Dumnezeu. Imi cunosc oile si oile ma cunosc pe mine.” Oricum, in Luca 24, Isus impreuna cu discipolii au mancat peste. Cu alta ocazie a infaptuit un miracol astfel incat sa se prinda cat mai multi pesti in navoadele lor. Ioan 21 pomeneste de Isus gatind peste, la foc, pentru micul-dejun.

Hermeneutica biblica ne ajuta sa interpretam contradictiile textuale

Deci, cum este posibil ca atat de multi teologi crestini onorabili si carturari ca John Wesley, Tony Campolo si Leo Tolstoy au ajuns de-a lungul anilor la concluzia ca Biblia ne invata abstinenta de la produsele animale? Raspunsul se afla la baza, dar foarte important, disciplinei stiintifice pe care putini crestini o discuta in afara seminariilor. Aceasta este: hermeneutica biblica.

 

Definita in linii mari, hermeneutica biblica reprezinta studiul deducerii adevarului biblic din texte care au fost scrise de autori la un anumit moment in timp, cu un complex cultural si moral specific, destinat unui anumit public si cu o anume intentie. Hermeneutica biblica analizeaza toti factorii istorici ai acestei scrieri si cauta adevarul etern care dainuie dincolo de cultura si timpul in care aceste texte au fost scrise.

monk-transcribing-manuscript

Calugar transcriind un manuscript. Shutterstock/Pana

 

Cercetatorii stiu de mii de ani ca Biblia este plina de contradictii literale si tematice, de la carte la carte, de la aliniat la aliniat. In multe dintre cartile din Vechiul Testament, ca si in Evanghelii, exista discrepante majore ale diverselor reprezentari ale aceluiasi eveniment. Elemente din Rastignirea si Invierea lui Isus, de exemplu, sunt relatate diferit in toate cele patru Evanghelii.

Oricum, in mijlocul acestor inconsistente care rezulta in mod natural din diversele perioade istorice si contexte literare in care au fost scrise, sunt teme absolute care ies la suprafata atunci cand toate elementele criticei hermeneutice sunt luate in considerare. Un exemplu trist al acestuia este expunerea biblica a institutiei sclaviei. Multi crestini moderni ar fi surprinsi sa afle ca scavia nu este nici macar o data condamnata in Biblie. De fapt, in ambele Testamente, Vechi si Nou, scavia este pe deplin acceptata ca o institutie economica legitima. Din nou si din nou, sclavii sunt obligati sa se supuna stapanilor lor chiar daca sunt tratati cu asprime.

Christianity-Slavery

“Sclavi, ascultati-va stapanii cu respect si frica si cu sinceritate in inima, asa cum l-ati asculta si pe Cristos” (Petru: 2:18)

 

In zilele noastre cu greu se va gasi un conducator al bisericii sau invatacel, conservatori convinsi, liberali sau oriunde intre, care ar aproba ideea ca o fiinta omeneasca are drept de posesiune asupra altei fiinte omenesti. (La drept vorbind, nu-mi pot imagina ca pot intalni vreun crestin care aproba sclavia). In timp ce noi nu mai aprobam institutia sclaviei, pana abia acum 150 de ani nenumarati crestini credeau in contrariul. Schimbarea dramatica a ceea ce noi acum consideram normal, s-a produs gradual de-alungul a 1500 de ani cum si cercetatorii Bibliei s-au luptat hermeneutic sa ajunga la concluzia ca mesajul general din Biblie, culminand cu penitenta lui Isus pentru toti oamenii indiferent de rasa sau gen, interzice posesiunea unui om asupra altuia, in ciuda faptului ca unele pasaje biblice sustin exact contrariul.

O alta trasformare hermeneutica a avut loc in Biserica privind rolul femeilor. Din nou, cele mai relevante aliniate din Noul si Vechiul Testament se refera la rolul femeii in biserica ca unul auxiliar sau inexistent. Apostolul Paul vorbeste, in numerose ocazii, fara menajamente despre acest subiect. “Femeile trebuie sa taca in biserica. Nu au voie sa vorbeasca, trebuie sa se supuna, asa cum spune legea. Daca doresc sa intrebe ceva, trebuie sa-si intrebe sotii acasa; deoarece este scandalos ca o femeie sa vorbeasca in biserica.” (Corinteni 1 14:34-35). El repeata aceleasi sentimente intr-o scrisoare catre Timotei (Timotei 1 2:8). In orice caz, de-a lungul ultimilor 500 de ani, cercetatorii biblici au luat in considerare contextul istoric si literar in care Paul a scris acestea si au ajuns la o concluzie foarte diferita despre rolul femeii in ierarhia Bisericii, in relatia generala cu spiritul Bibliei, nu cu textul actual al Bibliei. Poligamia este un alt exemplu al schimbarii hermeneuticii biblice de-a lungul cursului istoriei.

Hermeneutica aplicata la versetele despre animale din Biblie

Edward-Hicks-Peaceable-Kingdom

Edward Hicks – “Peaceable Kingdom”. Domeniu public.)

 

Niciun cercetator biblic respectabil nu poate nega faptul ca, conform faptelor biblice din Geneza, Gradina Eden (si prin urmare esenta viziunii lui Dumnezeu asupra Creatiei) era vegana. Geneza 1:29-30 spune: “Si Dumnezeu a zis: “Iata ca v-am dat orice planta care face samanta si care este pe fata intregului pamant si orice pom care are in el rod cu samanta: aceasta sa fie hrana voastra. Iar tuturor fiarelor pamantului, tuturor pasarilor cerului si tuturor vietatilor care se misca pe pamant, care au in ele o suflare de viata, le-am dat ca hrana planta verde.”

De asemenea, practic toti cercetatorii sunt de acord ca pasajele profetice din cartea lui Isaia descriu imparatia eterna a Domnului ca un loc unde nu va avea loc nicio crima, de niciun fel, si toate formele de existenta vor trai in pace: “Lupul va trai alaturi de miel, leopardul va sta langa capra, vitelul si leul si carlanul vor fi impreuna… Vaca se va hrani impreuna cu ursul, puii lor se vor odihni impreuna  iar leul va manca fan ca si boul. Bebelusul se va juca alaturi de cuibul cobrei, copilul isi va pune mana in cuibul viperei. Nu vor face rau si nici nu vor distruge muntele Meu sfant, caci peste pamant se va revarsa cunoasterea Domnului asa cum apele  acopera marea.” (Isaia 11:6-9).

Din descrierea din Geneza a Gradinii Edenului si cea a lui Isaia despre Imparatia vesnica a Domnului, remarcam dorinta lui Dumnezeu a unei lumi fara omoruri. Ideaul a fost foarte limpede stabilit pentru noi. Ce scuza avem atunci sa omoram animalele pentru mancare sau alte produse, cand suntem in totalitate capabili de a trai o viata fara a le omori si cand stim ca nu ar trebui sa le omoram? Mai mult, se poate afirma ca omorarea unei fiinte este impotriva naturii umane  – Dumnezeul din noi. Cum a spus si Tolstoi: ”Atat de mare este aversiunea omului impotriva tuturor omorurilor. Dar… cu credinta ca Dumnezeu a permis acesta, si inainte de toate, din cauza obisnuintei, oamenii si-au pierdut in totalitate acest sentiment.”

lamb-animal-equality

“ Cand un om omoara un animal pentru hrana, el isi neglijeaza propria foame pentru justitie. Omul se roaga pentru indurare dar este incapabil s-o extinda asupra altor fiinte. De ce ar astepta el indurarea Domnului? Nu e drept sa astepti ceva ce nici tu nu doresti sa daruiesti. Nu are sens. – Isaac Bashevis Singer (fotografia unui miel la o ferma de carne: Animal Equality)

 

In cautarea, pentru acest articol,  unei persoane care traieste respectand creatia lui Dumnezeu, l-am intervievat pe Dr. Richard Alan Young, cercetator biblic si autor al cartii “Este Dumnezeu vegetarian?” (Is God a vegetarian?) In repetate randuri in timpul conversatiei noastre, Young a revenit la faptul ca in timpurile biblice ororile industriei animalelor si vivisectia (utilizarea animalelor in experimente stiintifice si testarea produselor) nu existau. El sustine ca, in lumina unei suferinte neimaginabile impusa asupra creaturilor Sale de aceste practici barbare, in nici un caz un Dumnezeu milostiv n-ar accepta asa ceva.

Mai mult, el sustine ca, deoarece o dieta vegana este extrem de benefica pentru organismul uman si pentru planeta, nu exista nicio scuza ca noi sa mancam carne. Studii stiintifice au demonstrat ca, in medie, vegetarienii si veganii traiesc mai mult si mai sanatos si au corelat consumul de carne cu bolile de inima, cancerul de colon si multe alte probleme de sanatate. In 2006 Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura a raportat ca industria mondiala de productie a carnii contribuie mai mult la efectul de sera (care cauzeaza incalzirea climei) in atmosfera Terrei decat emisiile tuturor masinilor, camioanelor, avioanelor si trenurilor, luate impreuna. Industria animala este, de asemenea, principala cauza a defrisarii padurilor si poluarii apelor in toata lumea. Convertind alimentele vegetale in carne se pierd aproximativ 78% din proteine, aproape 96% calorii si toate fibrele alimentare.

Nu este de mirare ca tot mai multi conducatori ai bisericii incep, in sfarsit, in a vedea productia si consumul de carne ca un pacat absolut. Consumul de carne este cel mai rau mod imaginabil pentru corpurile noastre si pentru planeta. Le distruge pe amandoua, si la fel de important, induce cea mai incomesurabila agonie in viata animalelor inocente care au fost create de Dumnezeu ca sa se bucure de libertate, la fel de mult cum o facem si noi, oamenii.

Biblia ne implora sa producem fructe prin cainta noastra (nu este o figura de stil). Practic, intregul Testament Nou este bazat pe ideea ca, ca si membrii sfinti ai corpului lui Christos, care a avut parte de mila Domnului, crestinii sunt chemati sa urmeze o viata pioasa si dreapta pe cat le sta in putinta. Viata dreapta, fara surprindere, este de asemenea, cred, cea mai sanatoasa, compasionala si implinita. Si este doar o chestiune de timp pana cand condamnarea consumului carnii si raului tratament aplicat animalelor sa devina la scara larga o regula a doctrinei Bisericii Crestine.

 

 

______________________________________

Nota autorului: Pentru contextul istoric am mentionat in acest articol si vegetarismul si veganismul, dar trebuie tinut cont ca este o mare diferenta intre acestea. “Vegetarismul strict” este acelasi lucru cu dieta vegana: abstinenta de la orice produs de origine animala. Dar in ziua de astazi, termenul “vegetarian” este aproape similar cu “lacto-ovo vegetarian” sau cineva care consuma lactate si oua dar nu consuma carne. Oricum, fermele de lapte si oua induc o suferinta incomesurabila asupra a miliarde de vaci si gaini, anual. Cum s-a prezentat si in acest articol, este foarte clar ca Gradina Edenului era vegana si animalele n-au fost exploatate in niciun fel. Veganismul etic, evitarea tuturor produselor de origine animala – incluzand mancarea, imbracamintea, cosmeticele si oricare alt produs derivat din exploatarea animalelor- este cel mai pur mod de a onora pe Dumnezeu si Creatia Sa. Nu este numai o expresie exterioara de compasiune, indurare si dreptate, este si modul cel mai sanatos pentru corpurile noastre, pentru comunitate si pentru planeta. Este modul pe care Dumnezeu l-a dorit.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*