12 practici pe care industria oualor nu doreste ca tu sa le cunosti

Autor:   Ashley Capps

Acest articol a fost publicat originar in limba engleza de Free from Harm la 12 Egg Facts the Industry Doesn’t Want You to Know

 

ae_male-chicks-garbage-bags

Puisorii masculi sunt, de obicei, sufocati sau tocati de vii.

 

 

Tineti cont de urmatoarele 12 practici din industria oualor, multe dintre ele sunt comune tuturor formelor de ferme pentru oua:

 1. Industria globala de oua distruge 6.000.000.000 de pui nou nascuti in fiecare an. (1)

 2. Puisorii nou nascuti masculi nu pot depune oua si nu sunt rasa potrivita crescuta pentru carne. Crescatoriile separa masculii de femele printr-un proces cunoscut sub numele de “sexing”. Deoarece masculii sunt nefolositori in industria oualor sunt aruncati la gunoi, ori sufocati pana la moarte sau tocati de vii in masini uriase de tocat industriale.

 3. Ouale vandute sub numele de organic, ale gainilor crescute la sol si alte etichete umane, si chiar puisorii vanduti celor care cresc gaini in curtea casei, provin din aceste crescatorii ucigase. (2)

 4. Puisorii nou nascuti sunt mai inteligenti, activi si constienti de mediul lor incunjurator decat bebelusii umani, in conformitate cu ultimele studii stiintifice.(3) De fapt, multe insusiri de comunicare, cognitive si sociale care se credeau apartinand exclusiv oamenilor/primatelor au fost acum descoperite in puii de gaina.

sweet_pea_disease1

Salvata de noi, scumpa de Pea, suferind de peritonita severa, a murit la doar 4 ani.

5. Puisorii female sunt trimisi la fermele de oua unde, datorita zecilor de ani de manipulare genetica si reproducere selectiva,  vor produce 150-300 de oua pe an. In mediul natural, gainile salbatice depun doar 10-15 oua pe an. (4,5) Ca toate pasarile, acestea depun oua in timpul sezonului de imperechere si doar in scopul reproducerii.

6. Aceasta enorma rata nenaturala a depunerii oualor are ca urmare boli frecvente si mortalitate.

7. 95% din toate gainile de oua din SUA – aproximativ 300 de milioane de pasari- isi petrec intreaga viata in custi atat de mici incat nu-si pot intinde aripile. (6) Puse impreuna 5-10 pasari intr-o cusca, acestea pot doar sa stea in picioare sau ghemuite pe sarmele tari ale custii, care le taie picioarele. In aceste conditii infioratoare, pasarile se vor ciupi unele pe altele din cauza stresului, cauzand rani si chiar moartea.

8. Mai degraba decat a le oferi mai mult spatiu, fermierii le taie o portiune din cioc, fara anestezic. Ciocul unei pasari este incarcat cu terminatii nervoase, mult mai sensibile decat varful unui deget la om. Multe pasari mor pe loc din cauza socului.

hens_cages_mcarthur_650
Gaini inchise intr-un “sistem avansat de custi colonie”in Europa. Foto: Jo-Anne McArthur

9. In cele mai multe cazuri si gainilor “crescute la sol” li se taie, de asemenea, ciocul, deoarece aceste etichete permit producatorilor sa inghesuie mii de pasari in spatii suprapopulate. (7)

10. Intr-un mediu natural puii pot trai intre 10-15 ani dar cei crescuti pentru a depune oua sunt omorati, gazati sau aruncati de vii in “mormane ale mortii” la varsta de doar  12-18 luni, atunci cand productia lor de oua scade. (8)

11. In timpul transportului puii sunt inghesuiti in lazi,unde sufera fracturi ale picioarelor si aripilor, sfasieri, hemoragii, deshidratare, atacuri cardiace, hipotermii si insuficienta cardiaca; milioane mor inainte de a ajunge la abator. (9)

kill-cone_cropped_650

Prin metoda de ömorare in con”, considerata cea mai umana forma de “omorare”, pasarile, pe deplin constiente, sunt impinse in conuri si li se taie gatul in timp ce se zbat si plang.

12. La abator, majoritatea puilor crescuti pentru a depune oua sunt constienti atunci cand li se taie gatul, inimile lor inca mai bat in timp ce sangele li se scurge din gura. (10) Milioane de pui din toata lumea sunt inca constienti atunci cand sunt scaldati in cazanul cu apa clocotita pentru a li se indeparta penele. Se ineaca in timp ce sunt inca vii.

Ce poti face?

Exista alternative delicioase pe baza de plante, si “chiar la gust ca si ouale adevarate”, pentru fiecare reteta cu oua, de la oua jumari si omlete la quiche si altele. De asemenea, este foarte usor a se inlocui ouale in produsele de  patiserie.

Va rugam impartiti si altora informatii despre producerea oualor si lactatelor si incurajati-i sa devina vegani.

Pentru a afla mai multe lucruri mai putin cunoscute despre oua si gainile de oua vizitati pagina noastra oficiala despre oua (engleza) Eggs: What Are You Really Eating?

Vegan-sausage-and-sunnyside-ups-e1406831262409
Carnati vegani si ochiuri fara oua din cartea de bucate The Non-Dairy Evolution Cookbook. Am preparat aceste ochiuri de cateva ori si inca nu ne vine a crede ca gustul este acelasi ca al ochiurilor din oua. Sunt foarte usor de preparat.

 

_________________________________

(1) “How to Do Animal Rights: Chicken Statistics,” accessed 7/21/2014 from: http://animalethics.org.uk/i-ch7-2-chickens.html

(2) Rodriguez, Sheila. “The Morally Informed Consumer: Examining Animal Welfare Claims on Egg Labels,” Temple Journal of Science, Technology & Environmental Law, no. 51 (2011). Accessed 7/21/2014 from: http://www.animallaw.info/articles/arus30tempjscitechenvtll51.htm

(3) Accessed 7/21/2014 from: http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/10129124/Chickens-cleverer-than-toddlers.html

(4) “Small and Backyard Flocks: Frequently Asked Questions,” University of Kentucky College of Agriculture, Food and Environment, Poultry Extension. Accessed 2/11/2014 from: http://www2.ca.uky.edu/smallflocks/FAQ.html

(5) “Unlike most domestic hens, who have been selectively bred to lay eggs year-round, wild fowl breed and lay primarily in spring. The Red Jungle Fowl lays 10-15 eggs per year, and the average size of each brood is 4-6 chicks.” Cited in “About Chickens,” Humane Society of the United States, accessed 2/11/2014 from: http://www.humanesociety.org/assets/pdfs/farm/about_chickens.pdf

(6) “Animal Husbandry Guidelines for U.S. Egg Laying Flocks, 2010 Edition,” United Egg Producers. Accessed 7/21/2014 from: http://www.unitedegg.org/information/pdf/UEP_2010_Animal_Welfare_Guidelines.pdf

(7) “Deciphering Humane Labels and Loopholes,” Woodstock Farm Animal Sanctuary. Accessed 7/21/2014

(8) “The Welfare of Animals in the Egg Industry,” Humane Society of the United States. Accessed 7/21/2014 from: http://www.humanesociety.org/assets/pdfs/farm/welfare_egg.pdf

(9) “The Welfare of Animals in the Egg Industry,” Humane Society of the United States. Accessed 7/21/2014 from: http://www.humanesociety.org/assets/pdfs/farm/welfare_egg.pdf

(10) Gail Eisnitz, Slaughterhouse, Prometheus Books: Amherst, New York, 1997, p.166.

– See more at: http://freefromharm.org/eggfacts/#sthash.udVzDmcr.dpuf

 

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*